Parzuchy, pampuchy, parzenioki czy po prostu bułki na parze z truskawkami;)

 

_MG_0570.jpg

Parzuchy chodziły za mną od dawna. To niezapomniany smak dzieciństwa który musiałem powtórzyć na swoim blogu. Choć takie kluseczki możemy podawać praktycznie do wszystkiego mi kojarzyć się będą zawsze z truskawkami i taką też wersje pampuchów Wam zaprezentuje;)

_MG_0318.jpg

Pampuchy z truskawkami

  • 400g mąki
  • 50g masła
  • 30g cukru
  • 20g drożdży świeżych
  • 250ml mleka
  • 200g truskawek
  • miód
  • sól

Przepis jest bardzo prosty i jeśli ktoś miał kiedyś do czynienia z drożdżowym ciastem nie powinien mieć  żadnych kłopotów z pampuchami.

Do miseczki wlewamy mleko w temperaturze pokojowej, wdrabiamy tam drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru z odważonej porcji i 7 łyżek mąki. Zaczyn mieszamy i odstawiamy na 20 min. Powinien podwoić swoją objętość.

Resztę składników: mąka, jajko, reszta cukru, sól wrzucamy do większej miski. Na małym ogniu rozpuszczamy masło.

Kiedy zaczyn jest gotowy wlewamy go do miski z mąką i resztą i wyrabiamy ciasto. Tłuszcz czyli nasze masło trzeba dolewać do masy stopniowo. Pamiętajmy, że im dłużej zagnieciemy ciasto drożdżowe tym więcej powietrza się do niego dostanie. Absolutne minimum to 8-10 min. Kiedy ciasto jest jednolity i sprężyste wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na min 40 min.

W tym czasie nastawiamy duży garnczek z wodą, zawieszamy na nim sito/durszlak i przykrywamy wszystko pokrywką.

Sos truskawkowy to nic innego jak zblendowane truskawki z miodem. Kiedy mamy dobry produkt, taka prostota się broni;)

Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat opruszony mąką i dzielimy je jak nam się podoba. Najlepiej porobić różnej wielkości kulki wyglądają ślicznie kiedy nie są równe;) Pamiętajmy aby formować kluseczki tak jak klasyczne bułki, podwijając ciasto do dołu.

Kiedy bułeczki są gotowe przykrywamy je jeszcze na chwilę  i pozwalamy im troszkę podrosnąć. Przekładamy je delikatnie do durszlaka pamiętając że pampuchy zwiększają swoją objętość w parowaniu;) Gotujemy na parze ok 10 min i gotowe;) Smacznego!

_MG_0569.jpg

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s