Ogórki małosolne – Zaczynamy kiszenie;)

_MG_0379.jpg

Początek wakacji to czas kiedy w mojej kuchni zaczynam masową produkcję ogórków małosolnych. Muszę się przyznać, że kocham małosolne miłością bezwarunkową i stanowią one dużą część mojej letniej diety. W tym wpisie podzielę się dwoma sposobami na ich zrobienie: tradycyjnym i trochę nowocześniejszym;) Na sam koniec pokażę Wam jak przygotować pyszny chłodnik z ogórków małosolnych. Zapraszam:

  1. Tradycyjna metoda kiszenia

Potrzebne nam będzie naczynie. Ja swoje ogórki nastawiam w kamionce ale może być to szklany słój.Ogórki gruntowe myję i układam ciasno w kamionce. Przekładam je co jakiś czas chrzanem i czosnkiem oraz kwiatami kopru. Zagotowuje wodę z solą (1,5 łyżki na litr). Kiedy woda wystygnie, zalewam ogórki. Przykrywam wszystko talerzykiem i dociążam tak aby wszystko znajdowało się pod wodą. Najlepsze ogórki są po 48h ale spokojnie jeść można je do 5 dni. Temperatura w pomieszczeniu nie powinna spadać poniżej 20 stopni C. Ważne jest to aby wyparzyć kamionkę i umyć ogórki.

 

 2.Metoda próżniowa 

IMG_3403.jpg

Ta metoda zajmuje dużo mniej miejsca i czasu;) Ogórki które z niej można uzyskać są jędrniejsze i w konsystencji zbliżone do surowych. Potrzebne Nam będą : Pakowarka próżniowa (ja swoją kupiłem w sklepie na J… za 100zł i daje radę) i worki do pakowania próżniowego. Ogórki myjemy i obcinamy im końcówki aby sól lepiej dostała się do środka. Układamy ściśle w torebce i wkładamy do niej koper i czosnek. Przy soleniu trzeba pamiętać, że próżnia potęguje przenikanie się smaków przez co łatwo ogórki można przesolić. Szczelnie zamknięte w pakowarce ogórki wkładamy do lodówki na 2-3 dni i gotowe;) Efekt: Dużo więcej smaku świeżego ogórka.

IMG_3350.jpg

Okej przyjmijmy że mamy już nasze ogórki gotowe. Co możemy z nich zrobić? Idealny chłodnik na upalne dni!

Chłodnik z ogórków małosolnych z chrzanem i szczawiem

  • 500g ogórków małosolnych
  • 1 maślanka 500ml
  • 1 l jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • kilka liści szczawiu
  • kawałek korzenia chrzanu
  • sól, pieprz i miód
  • dobrej jakości olej rzepakowy

Chłodniki to dania bardzo proste tak jest też i tym razem. Ogórki ścieramy na drobnej tarce, na tej samej tarce możemy zetrzeć chrzan i czosnek. Koperek i Szczaw szatkujemy drobno i wrzucamy do miski z ogórkami. Zalewamy wszystko jogurtem i maślanką. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Dla chłodnika najlepiej aby postał kilka godzin, smaki wtedy przegryzą się porządnie. Przed podaniem solimy i pieprzymy jeśli jest taka potrzeba. Gdyby chłodnik okazał się za kwaśny, kontrujemy smak miodem. Gotowe;) Najlepiej smakuje z ciemnym, żytnim chlebem z kieleckiego Piekiełka ale można podawać do niego również wędzonki czy jajka. A co wy przyrządzacie z małosolnych?;)

_MG_0419.jpg

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s