Karczek duszony z ziemniakami, kapustą i dzikim szczawiem – proste smaki lata

_MG_0710.jpg

Czasem tak niewiele wystarczy do szczęścia  a w gotowaniu to proste rzeczy smakują najlepiej. Dziś u mnie deszczowo i chłodno więc zdecydowałem się na duszoną wieprzowinę. Rano na targu kupiłem młode ziemniaki i kapustę, kawałek karczku i dużo kopru. W lodówce miałem sporo nazbieranego wcześniej szczawiu więc wszytko razem poszło do gęsiarki;) Zapraszam po przepis!

Rumex sp.  04.16 Grabina

 

Karczek/Kapusta/Ziemniak/Dziki Szczaw/Koper

Porcja dla 3-4 osób

  • 70 dag karkówki wieprzowej
  • 500g młodych ziemniaków
  • 1 nieduża młoda kapusta
  • pęczek szczawiu
  • pęczek kopru
  • główka czosnku
  • dwie szklanki wywaru (warzywny lub mięsny)
  • sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie
  • łyżka smalcu

Zaczynamy od przesmażenia karkówki. Rozgrzewamy smalec w gęsiarce i obsmażamy mięso na złoto z każdej strony. Kiedy karczek jest rumiany wyjmujemy go z naczynia i gasimy płomień. Do gęsiarki na dno kładziemy wierzchnie liście kapusty i umyte i pokrojone na pół ziemniaki. Teraz powinno się te ziemniaki lekko posolić aby później nie były jałowe. Na ziemniakach układamy karczek i przysypujemy to wszystko połową poszatkowanej kapusty.Dodajemy ziele i liścia, wlewamy wywar i zamykamy naczynie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 2 h. Po godzinie duszenia dorzucamy resztę kapusty, pokrojony koper i szczaw. Kiedy mięso jest miękkie  wyciągamy je z kapusty na deskę, ziemniaki delikatnie wyciągamy na talerze a gęsiarkę stawiamy na gaz. Doprawiamy kapustę jeśli jest taka potrzeba. Na ziemniakach układamy plaster mięsa a na mięsie kapustę wraz z pysznym sosem który powstał nam w gęsiarce;) Świetnie smakuje z małosolnymi!

_MG_0686

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s