Bób, Wiesiołek i ser od Państwa Łukasików – Letnie połączenie idealne;)

_MG_0933

Szwendając się po lesie dziś o 4 nad ranem naszła mnie myśl taka, kurcze pyszne, żółte kwiaty Wiesiołków idealnie pasowały by do Bobu. Jak to i u mnie z gotowaniem bywa myśl szybko przerodziła się w czyn i zaraz nieduża torebka napełniła się tymi pysznymi kwiatami. Po powrocie do domu szybki wypad na targ i reszta zakupów, bób, dymka, ogórki, ser i to nie byle jaki. Państwo Łukasikowie ze Strzałkowa robią pyszne sery a prym moim zdaniem wiedzie tu Buncok marynowany z czosnkiem niedźwiedzim. jego słony i lekko kwaskowaty smak idealnie wkomponował się w moją sałatkę;) Jako, że wiesiołek gości pierwszy raz na blogu zacznę od małej charakterystyki tej rośliny:

_MG_0853.jpg

Wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis L.)
Roślina ta nie jest naturalnym gatunkiem dla Naszego ekosystemu. Zawleczona do Nas została najprawdopodobniej z Ameryki Północnej. Wiesiołek  to cenny surowiec zielarski także poza ciekawym smakiem i zapachem kwiatów ma mnóstwo zastosowań w medycynie i kosmetologii. Olejek z nasionek wiesiołka znajdziemy w pomadkach, kremach a także w leczeniu schorzeń skórnych czy neurologicznych. Kwitnie od czerwca do sierpnia i charakterystycznym dla niego jest to, że kwiaty rozkładają się w nocy  aby uniknąć palącego słońca. Poza kwiatami jadalny jest także korzeń. Smakuję trochę słodko-rzodkiewkowo;) Korzeń wiesiołka najlepiej zbierać jesienią. Ziarna natomiast można dorzucać do musli czy do wypieków. Szukać wiesiołka trzeba przede wszystkim na piaszczystym podłożu. W okolicach jak i w samym mieście Kielce znajduje się bardzo dużo stanowisk tej rośliny.

_MG_0903.jpg

Sałatka z bobu, ogórków i kwiatów wiesiołka z miętowym sosem i Buncokiem Świętokrzyskim

  • 500g bobu
  • 200g słonego sera
  • jeden większy ogórek
  • młoda cebulka dymka
  • pęczek mięty
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

sałatkę najlepiej zacząć od ugotowania Bobu. Wrzucamy go na wrzącą wodę. Nie gotujemy Bobu dłużej niż 10 -15 min. Ma być jędrny i ładnie się obierać. Pod koniec gotowania solimy konkretnie. Kiedy Bób jest al’dente wyrzucamy go na sito i przelewamy zimną wodą. Obrany bób mieszamy z pokrojonym ogórkiem, dymką i częścią sera. W wysokie naczynie wrzucamy mięte, wciskamy tam sok z jednej cytryny i wlewamy oliwę aby przykryła liście. Wszystko blendujemy na gładko i doprawiamy. Mieszamy sos z sałatką i wykładamy na talerze. Wykańczamy kwiatami wiesiołka i resztą sera. Można również na wierzch dać troszkę czarnuszki lub usiekanej mięty. Gotowe, proste i zaskakujące letnie danie;)

_MG_0928.jpg

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s