Dorsz/Kalafior/Biała Porzeczka/Żytni Chleb

_MG_0965

Ostatnio dorwałem się do krzaczka z białą porzeczką. Stał sobie ten krzaczek u mojego znajomego i w sumie to nikt z niego nie korzystał. Pierwszy pomysł zwykle bywa najlepszy więc postawiłem na rybę i kalafior. Kwasowość takich porzeczek idealnie podkreśla mdławy kalafior i białe mięso dorsza i świetnie zastępuje tu cytrynę której pewnie każdy inny by użył. Zapraszam po przepis i inspirację;)

  • polędwica z dorsza ok 200g
  • jeden nieduży kalafior
  • 300g białej porzeczki
  • 2 kromki ciemnego żytniego pieczywa
  • masło
  • 500ml mleka
  • miód
  • sól i pieprz

Zacznijmy od nagrzania piekarnika i obrania oraz wstawienia kalafiora na puree. Potrzebne nam będzie jego połówka. Zalewamy go w garnuszku mlekiem, solimy i nastawiamy na nieduży płomień. W tym czasie blendujemy porzeczki z miodem i przecieramy je przez sitko. Tak powstały sos chowamy do lodówki, na później. Kiedy kalafior jest miękki wstawiamy naszą posoloną rybę do piekarnika. Takiej polędwicy wystarczy zwykle kilka minut. Kiedy ryba się piecze na patelni przypalamy masło i smażymy resztę kalafiora z pokruszonym chlebem. Puree blendujemy i również przecieramy. Wszystko na talerzu wykańczamy sosem z białej porzeczki i gotowe;)

_MG_0973.jpg

P.S. Użyłem dorsza gdyż była to jedyna biała i świeża ryba w moim małym mieście. Pora na dorsza to jednak jest słaba, jeśli ktoś będzie chciał eksperymentować z tymi smakami zalecam inne białe ryby lub biały drób;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s