Letni obiad w 30 min? A jak! Watróbka, Czarna porzeczka i Bylica

_MG_1332.jpg

W lato nie ma sensu stać przy garach więcej jak 30 min, tym bardziej jeśli za oknem piękna lipcowa pogoda. Ja wychodząc zwykle z takiego założenia aby nie przemęczać się w kuchni i w lato  gotuje szybko;) Co nie oznacza oczywiście, że nie zdrowo czy nie smacznie;)

Wyszedłem sobie dziś rano aby pozbierać Bylicy zwyczajnej do dżemów wiśniowych i porzeczkowych. Wracając zawitałem na targ i tam od razu rzuciły się na mnie przepiękne polskie malinowe pomidory… musiałem je mieć! Wybór głównego składnika padł na wątróbkę. Nie jadam jej zbyt często gdyż ciężko kupić tą część kurzą w dobrej jakości. Nie będę ukrywał,  że przepadam za nią więc czasem sobie pozwalam. Pamiętajcie jednak, to w niej gromadzą się wszystkie świństwa którymi karmione są przemysłowe kurczaki. Z takiej wątróbki zrezygnowałbym całkiem…

Bylica pospolita

Bylica pospolita to świetna przyprawa. Idealnie pasuję do letnich owoców czy mięsa wołowego. Rośnie praktycznie wszędzie. Najaromatyczniejsze są kwiatostany czyli kulki na końcach łodyg. Pamiętajcie aby nie nadużywać Bylicy gdyż ma wiele substancji czynnych które różnie mogą działać na poszczególnych z Was. Wszak nazywana jest Matką wszystkich ziół;)

Wątróbka kurza/Czarna porzeczka/Młody ziemniak/Pomidor Malinowy/Bylica/Mizeria

  • 20 dag wątróbki
  • garść czarnej porzeczki
  • jeden pomidor malinowy
  • pęczek dymki
  • Gałązka Bylicy pospolitej z kwiatostanami
  • 3 małe młode ziemniaki
  • kwaśna gęsta śmietana
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ogórki gruntowe
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • łyżka gęsiego smalcu

Ok włączamy licznik i nastawiamy wyczyszczone ziemniaki do gotowania:) W tym czasie kroimy ogórki na plastry. Odkrajamy białą cebulkę dymkę i siekamy ją drobno do ogórków. Odstawiamy miseczkę na bok. Kiedy ziemniaki są już prawie ugotowane odcedzamy je. Nastawiamy na kuchenkę 2 patelki. Podsmażamy nasze ziemniaki, plaster pomidora i resztę dymek na złoto. Na drugiej patelni wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wątróbkę i rumienimy ją z każdej strony. Kiedy jest złocista wrzucamy porzeczki i zalewamy winem. Bylice szatkujemy na drobno i dorzucamy do duszącej się z porzeczkami wątróbki. Kiedy wino odparuje a wątróbka jest już sprężysta dodajemy miód i porządną szczyptę soli. Wykładamy wszystko na talerz i gotowe;) Prawda że łatwo i szybko?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s