Idealne Racuchy z jabłkami !!!

IMG_7886.jpg

Pamiętam kilka lat temu pracując w jednej z kieleckich restauracji nienawidziłem Racuchów… Człowiek miał tyle na głowie a tu trzeba było się oderwać od wszystkiego i stać nad patelnią smażąc racucha… ani odejść na moment bo zaraz czarny… No cóż, ten czas minął a ja muszę zwrócić honor gdyż racuchy z jabłkami to cudowny polski deser który nie jednemu z Was przypomni o babcinych kuchniach.  Mam dla Was idealny przepis na puszyste, chrupiące i lekkie racuchy!

Racuchy porcja ok 20 szt

  • 250ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • mąka pszenna 450tka  ok 200/300g
  • 20g drożdży świeżych
  • kostka smalcu
  • sól

Mleko podgrzewamy do ok 30 stopni C.  Wkruszamy do niego drożdże i dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Mieszamy wszytko razem i zostawiamy przykryte ściereczką na 15 min aby zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy do zaczynu jajko i sól.
Małymi porcjami dodajemy mąkę aż ciasto będzie na granicy płynności a konsystencji stałej. Wtedy trzeba naszym racuchom znów dać wyrosnąć ok 20 min.

Nabieramy ciasto na łyżkę i smażymy na średnim ogniu na smalcu. Tak na smalcu gdyż tylko wtedy będą smakować tak jak powinny 😉
Można do ciasta dodać pokrojone jabłka lecz ja pokusiłem się o troch inny sposób podania.
Pokroiłem jabłko w kostkę i wraz z macierzanką skarmelzowałem je na miodzie;) Taki mój mały dziki twist.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s