Pazibroda – wersja zimowa ;)

IMG_2291.jpg

Kapustę z grochem zna każdy ale ziemniaki z kapustą pozostają trochę w cieniu. W kuchni świętokrzyskiej to danie pojawia się jako Pazibroda lub Parzybroda i występuje w 2 wersjach. Ze słodką i kiszoną kapustą. Ja, na logikę wydedukowałem sobie, że pewnie było tak: w lecie i wczesną jesienią jadano wersje z kapustą świeżą a późną jesienią i zimą z kiszoną;) Przedstawiam Wam więc moją zimową wersję Pazibrody 😉

Pazibroda zimowa

  • 500g ziemniaków (najlepiej białych odmian)
  • 250g kiszonej kapusty
  • 100g słoniny
  • 2 cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • suszona Lebiodka (można dać Majeranek)
  • nasiona dzikiej Marchwi (Zamienne na grubo mielony czarny pieprz)
  • sól

Danie jest banalnie łatwe. Wstawiamy do gotowania kapustę kiszoną z dodatkiem kilku grzybów suszonych. W drugim garnku nastawiamy ziemniaki (oczywiście jakieś 30 min od momentu zagotowania kapusty)
W międzyczasie kiedy wszystko nam się gotuję kroimy słoninę w kostkę i wytapiamy na skwarki. Dorzucamy do niej cebulkę i kiedy się zarumieni dodajemy czosnek.
Jeśli ziemniaki są już miękkie ubijamy je i dodajemy do nich odcedzoną kapustę z grzybami i nasze skwarki.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dzikimi ziołami (lub ich sklepowymi odpowiednikami) i gotowe.
Pyszne jako osobne danie lub dodatek do mięsiwa 😉

kapustaq-6

P.S. Pazibroda wzięła swą nazwę od ciągnącej się kapusty która parzyła jedzących w brody;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s