Krem z topinamburu – z oliwą sosnową i orzechową kruszonką

IMG_4810.jpg

Choć przez chwilkę powiało wiosną u mnie zima jednak dalej triumfuje. Dziś byłem na spacerze w poszukiwaniu młodych roślin i jeszcze jest pusto a ziemia zmarznięta . Nawet  kwiatostany Leszczyny jeszcze nie dojrzały. Wracam więc do zimowych warzyw oraz inspiracji i przedstawiam Wam Topinambur w formie prostego, wegetariańskiego kremu. Każdy z Was kto jeszcze nie próbował tego warzywa musi to nadrobić! W sklepie na L jest teraz w dobrej cenie;)

 

Krem z topinamburu z oliwą sosnową i orzechową kruszonką

IMG_4640.jpg

  • 500 g topinamburu
  • 1 średni ziemniak
  • 1l mleka
  • 200ml oliwy z oliwek
  • gałązka sosny
  • 100g mąki pszennej
  • 50g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

Krem

Topinambur i ziemniaka obieramy, kroimy i zalewamy mlekiem na. Gotujemy na wolnym ogniu z solą. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy je razem z mlekiem w którym się gotowały i doprawiamy pieprzem.

Oliwa

Igły sosny blendujemy wraz z oliwą na papkę. Zostawiamy to na ok godzinę aby smaki dobrze się połączyły. Przecedzamy całość przez bardzo drobne sitko. Taka oliwa może spokojnie długo postać w lodówce a pasuje do wielu rzeczy.

Kruszonka

Orzechy siekamy drobno i łączymy z mąką i masłem. Solimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Rozsypujemy kruszonkę na papierze do pieczenia i pieczemy aż się zrumieni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s