Makaron z pieczonym bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi oraz owczym serem dojrzewającym

IMG_3469.jpg

U Babci mojej Ady urodzaj pomidorowy !!! Koktajlówek porosło tyle, że ledwo da się przejeść. Postanowiliśmy więc skorzystać i zabrać sobie ich trochę do domu 😉
Poza klasycznymi przecierami jedliśmy je na wszystkie możliwe sposoby i jednym z nich postanowiłem się z Wami podzielić.
Szybki i prosty późno letni obiad ! Zapraszam 🙂

pomidorki.jpg

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średni bakłażan
  • ok 200g pomidorków koktajlowych
  • kilka suszonych pomidorów
  • 50g dojrzewającego sera owczego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • natka pietruszki

Zaczynamy od nastawienia wody na makaron którą oczywiście solimy.
Cebulkę, czosnek i pomidory suszone siekamy drobno.

Bakłażana opalamy nad ogniem (palnikiem) aż stanie się całkowicie miękki. Rozkrajamy go i łyżeczką wyciągamy miąższ który siekamy na drobno.

Bierzemy patelnie i podsmażamy na oliwie z oliwek cebule, czosnek i pomidory suszone. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy bakłażana i pokrojone pomidorki koktajlowe.
Podlewamy całość łyżką wody z gotującego się makaronu i dusimy kilka minut.

Kiedy pomidorki się lekko rozpadną solimy całość i wrzucamy do niej makaron. Chwilkę razem podsmażamy i wykładamy na talerz.
Posypujemy natką pietruszki i startym serem;)
Smacznego !

IMG_1596.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s