Dyniowe kluski z macierzanką

Dynia to bardzo plastyczne warzywo – można zrobic z niej na prawdę mnóstwo rzeczy. Od deseru aż po pikle;)

Ja dziś pokaże Wam przepis na dyniowe kluseczki które jeśli dobrze upieczemy dynię są bardzo proste do przygotowania.

Przy okazji na spacerze w lesie udało mi się zebrać macierzankę i krwawnik więc zdecydowałem się, że to właśnie one trafią do moich klusków 😉
Zapraszam do przepisu :

  • 1 mała dynia hokkaido lub piżmowa
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • macierzanka (opcjonalnie tymianek lub szałwia)
  • ok jedna czubata łyżka masła
  • 50 g sera typu Feta
  • pieprz
  • kilka liści krwawnika

Zaczynamy od upieczenia dyni.
Przekrajamy ją na pół i wydrążamy środek .
Wrzucamy ją do piekarnika środkiem do góry.
Pieczemy ok godziny w 150 stopniach z termoobiegiem – tak długi czas w niższej temperaturze pozwoli dyni utracić wilgoć.

Wyciągamy i studzimy naszą dynię.
Kiedy warzywo jest zimne wyskrobujemy miąższ ze skórek i przeciskamy go przez praskę.
Dodajemy jedno jajko , sól oraz skrobię ziemniaczaną.

Podsypujemy mąką pszenną do momentu aż ciasto zacznie dawać się formować – to ile musimy dodać mąki zależy od tego jak bardzo wysuszymy naszą dynię.

Formujemy wałeczek i kroimy kluski.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.

Na patelnie wlewamy odrobinę wody.
Macierzankę skubiemy z listków i dodajemy je do wody na patelni.
Podgrzewamy całość i dodajemy podgotowane kluseczki.

Kiedy woda zacznie odparowywać dodajemy zimne masło i dusimy razem do uzyskania gęstego sosu.
Solimy i pieprzymy.

Podajemy z serem i listkami krwawnika;)
Smacznego 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s