Placek cytrynowy z aromatem igieł jodły

Zwykle kiedy na blogu pojawiały się iglaki, były to sosny.
Skupiałem się na sośnie bo mi smakuję ale też jest najczęstszym spotykanym iglakiem na moich kieleckich szlakach.
Jak już Wam nie raz pisałem nie tylko sosna nadaje się do wykorzystania w kuchni, można użyć też świerka czy właśnie jodły;)

Aromat tych dwóch iglaków super dogaduje się z cytrusami więc postawiłem właśnie na taki mariaż.
Ciasto wyszło – Genialne ! Na stałe wpisuje je do zimowego menu;)
Zapraszam do przepisu :

  • 225g mąki pszennej 500tki
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 220g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cytryna
  • kilka gałązek jodły lub świerka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • sól

Przepis jest bardzo prosty.
Zaczynamy od jogurtu, wrzucamy do niego igły jodły (ja dałem niecałą garść ale można dla uzyskania mocniejszego aromatu dać więcej. )
Blenderem rozdrabniamy jodłę z jogurtem – powinien nam wyjść ładny zielony kolor;)
powstałą miksturę przecedzamy przez drobne sitko z kawałków igieł.

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C.

Do miski wrzucamy masło, szczyptę soli i cukier i ucieramy mikserem lub ręcznie na gładką puszystą masę.
Wrzucamy do masy po jednym jajku cały czas mieszając.
Kiedy jajka się dobrze rozmieszają dodajemy miksując jogurt zaaromatyzowany jodłą i sok z jednej (nie dużej) cytryny oraz skórkę cytrynową z tej że sztuki.
Mieszamy na gładko.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia.
Do mąki przelewamy utartą masę i szpatułką łączymy wszystko w jedną całość.

Smarujemy formę (prostokątną lub normalną tortownicę) masłem i wylewamy do niej ciasto.
Pieczemy ok 45 min (Góra dół) po czym sprawdzamy ciasto patyczkiem jeśli jest suchy jest upieczone;)

Ja dodatkowo zrobiłem jodłowy lukier;)

  • cytryna
  • cukier puder
  • jodła

W moździerzu ucieramy jodłę z cukrem aż cukier się zazieleni.
Przesiewamy go przez drobne sitko do miseczki
Dodajemy do niego bardzo małymi porcjami sok z cytryny aż uzyskamy odpowiadającą Nam konsystencję 😉
Smacznego !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s