Zimowa zupa z soczewicy z aromatem sosny

Zupa z zielonej soczewicy to przepis który nie powala swoim wyglądem ale za to genialnie smakuje i rozgrzewa w zimowe dni 😉
Od dawna gościła ona w moim domu więc postanowiłem się z Wami podzielić tym świetnym przepisem.
Aby ją troszkę podkręcić zawsze dodaję do niej sosnę.
Szczególnie teraz w lutym jest najlepszy czas na sosnowe igliwie więc tym bardziej zachęcam Was do spróbowania tego dania u siebie w domu;)

Przepis na garnek ok 3l

  • 400g zielonej soczewicy
  • 3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • 500g ziemniaków
  • ok 100g makaronu zacierki
  • 30g imbiru świeżego
  • 2 cytryny
  • kilka gałązek sosny
  • oliwa z oliwek
  • liść laurowy i ziele angielskie
  • sól
  • kmin rzymski
  • chilli w płatkach

Obieramy warzywa (marchew, pietruszkę, selera. por i marchew) i wrzucamy do garnka. zalewamy je wodą do połowy objętości garnka, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie oraz kilka gałązek sosny.

Gotujemy to wszystko ok 45min. Przecedzamy.

Warzywa kroimy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy je zimną wodą.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy.
Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na oliwie.

Kiedy warzywa są szkliste dodajemy chilli i podsmażamy jeszcze chwilkę. Zalewamy wszystko ugotowanym wcześniej wywarem.
Dodajemy suszoną soczewicę . Gotujemy ok 15 min.

Kiedy soczewica lekko zmięknie dodajemy zacierkę i ziemniaki.

Gotujemy wszystko do miękkości i dodajemy wcześniej ugotowane warzywa 😉

Doprawiamy zupę kuminem, solą, imbirem otartą skórką cytryny oraz cytrynowym sokiem.

Oliwa sosnowa

Aby podkręcić trochę smak zupy aromatem sosny można zrobić oliwę sosnową.
Bierzemy oliwę i blendujemy ją z igłami sosny.
Przecedzamy ją przez sitko.
Gotową zupę skrapiamy sosnową oliwą;)

Smacznego;)

2 komentarze Dodaj własny

  1. Dorota pisze:

    Przepis super! 🙂 tylko robiąc zupę zgodnie z nim nie wiem w którym momencie dodać por i imbir (choć z drugiej strony można by się domyślić), za to jest dwa razy marchewka ;D Niemniej jednak wyszło pycha!

    Polubienie

    1. Dziękuje z czujność , cieszę się że wyszło dobre i już poprawiam przepis.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s