Zupa z czosnku niedźwiedziego

Posadziłem sobie na działce czosnek niedźwiedzi i ku mojej uciesze wyrósł ! 😉
To jadalna dzika roślina która została dość mocno rozpromowana przez co chyba każdy laik kojarzy akurat ten gatunek.

Sam czosnek jest bardzo smaczny i zdrowy i warto go jeść na surowo ale jeśli ktoś ma dostęp do większej ilości tej rośliny i mieszka w województwach gdzie można go zbierać, to taki czosnek nadaje się również do gotowania i przetwarzania;)

W tym wpisie chciałbym zaprezentować Wam zupę którą w sumie można nazwać zupą krem, jest bardzo prosta i poradzi sobie z nią poradzi 😉

  • 100g czosnku niedźwiedziego
  • 800g ziemniaków
  • główka czosnku zwykłego
  • 3 cebule
  • ok 2l wywaru warzywnego (z warzyw jak do rosołu)
  • kilka gałązek suszonego lubczyku
  • pęczek szczypioru
  • sól i pieprz
  • kwaśna śmietana
  • masło i oliwa lub dowolny olej

Zaczynamy od obrania warzyw .

Cebule siekamy w piórka, ziemniaki w grubszą kostkę a zwykły czosnek w plasterki.

Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim masło (wystarczy kopiasta łyżka i odrobine oleju)
Wrzucamy cebule i czosnek i szklimy je uważając aby się nam nie zrumieniły.

Kiedy czosnek i cebula zmiękną wrzucamy ziemniaki i zalewamy wszystko wywarem tak 3-4 cm ponad poziom ziemniaków.

Wrzucamy odrobine suszonego lubczyku i gotujemy.

Czosnek niedźwiedzi myjemy ale go nie kroimy.

Kiedy ziemniaki są miękkie zdejmujemy zupę z gazu i wrzucamy czosnek niedźwiedzi i szczypior, zostawiamy chwilę aby się zaparzyły.

Blendujemy zupę i doprawiamy ją solą i pieprzem.

Podajemy z kwaśną śmietaną i grzankami;)
Smacznego 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s