Cytrynowy makaron z modrzewiem

Młode igiełki modrzewia jeśli się już pojawiają to ciekawy składnik który w nieoczywisty sposób może doprawić nam danie;)

Jest to zdrowa przekąska jednak jeśli ktoś ma problemy z filtracją w organizmie nie powinien jej nadużywać, ja podczas spacerów podjadam igiełki prosto z drzew na przykład;) A nie powinienem;)

Ma lekko kwaskowy, żywiczny smak i pasuje świetnie do cytrusów, deserów na bazie nabiałów czy jako doprawienie mięsa typu stek .

Ja w tym wpisie pokaże Wam prosty przepis na makaron z modrzewiem;)

  • ok 100g ulubionego makaronu
  • 1 cytryna
  • dwie łyżki zimnego masła
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ser dojrzewający
  • kilka gałązek modrzewia z młodym igliwiem

Nastawiamy garnek z wodą i solimy ją.
Doprowadzamy do wrzenia.

Cytrynę myjemy i ścieramy skórkę z połowy.

Kiedy makaron jest już prawie ugotowany przerzucamy go na patelnie razem z odrobiną wody, podłączamy pod spodem grzanie i „dusimy go ” w tej wodzie.

Wrzucamy skórkę z cytryny i pieprz.
Wyłączamy gaz.

Małymi porcjami mieszając dodajemy masło tak aby pokryło nam makaron.
Doprawiamy sokiem z cytryny i jeśli jest potrzeba solą.

Na koniec wrzucamy modrzewiowe igły i mieszamy, serwujemy posypując serem.
Smacznego 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s