Bulion z letnich grzybów

Znacie ten temat.
Chodzicie po lesie 2-3 h i macie dosłownie kilka grzybków i każdy z nich jest z innej parafii, gatunkowo oczywiście;)

Ja w takiej sytuacji po takim zbiorze zazwyczaj robię zupę, ale nie klasyczną grzybową a wegetariański bulion 😉 Jeśli jesteście ciekawi zapraszam do przepisu:

Przepis na 3l garnek

  • 2 garście grzybów, gatunki i konfiguracja dowolona
  • 500g marchewki
  • 500g pietruszki
  • 1 duży seler
  • 4-5 cebule
  • pół pora
  • olej roślinny (ja użyłem oleju z pestek winogron)
  • 3 pomidory
  • 1 papryka
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki i odrobina lubczyku

Zaczynamy od obrania warzyw i grzybów.

Obierki warzyw i łupiny z cebuli wkładamy do małego garnka, zalewamy je olejem tak aby je przykrył. Podłączamy gaz i smażymy aż się mocno zarumienią a olej przejdzie ich smakiem, w ten sposób otrzymamy smakowy olej który dopali Nam zupę.

Resztę warzyw wkładamy do garnka wraz z grzybami, zalewamy zimną wodą.
Cebulę przedtem opalamy nad ogniem aby ją przypalić.

Całość gotować się musi na wolnym ogniu ok 1,5h. Pod koniec gotowania wrzucamy natkę i lubczyk.

Po tym czasie bulion przecedzamy, jednak zostawiamy grzyby i marchewkę.

Przecedzony bulion doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z makaronem i łyżką oleju który sporządziliśmy z resztek;)
Smacznego !

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Marzynia pisze:

    Fajny jest ten pomysł z olejem-dopalaczem!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s