Leszczynowa owsianka

Tak jak zapowiadałem – ogłaszam na blogu koniec zimy !!! Wyznacznikiem przednówka dla mnie zawsze były właśnie one – kwiatostany leszczynowe, jeśli one dojrzały – zamykam rozdział zimowy;) A więc nawet w środku lasu (a nie tylko na południowych stokach) dojrzały ! 

Kwiatostany leszczyny zrywam kiedy łatwo ocierają się w rękach. Mają lekko orzechowy- gorzkawy smak. Postanowiłem przyrządzić sobie po dzisiejszym spacerze drugie śniadanie właśnie z leszczyną. Pomysł trafiony w dziesiątkę, leszczyna dodaje gorzkiego wytrawnego smaku ale zacznijmy od początku, potrzebować będziemy:

  • ok 30-40g kwiatostanów leszczyny
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • szklanka mleka roślinnego (może być zwykłe mleko) 
  • miód
  • sól
  • opcjonalnie ulubione orzechy/pestki
  • zimowe kwaśne owoce (ja użyłem żurawiny ze swojej spiżarni)

Przepis jest banalny. 

Leszczynę ocieramy tak aby zostały Nam same kwiatuszki bez środkowych nitek/rdzeni. 


Płatki w garnku o grubym dnie zalewamy mlekiem (jeśli używamy krowiego, polecam dodać odrobinę wody aby się nie przypaliło) solimy.
Gotujemy na wolnym ogniu aż owsianka zgęstnieje a płatki zmiękną.
Ściągamy garnek z ognia i owsiance lekko ostygnąć. 

Do przestygniętej owsianki dodajemy otartę kwiatostany leszczynowe (ja zostawiłem odrobinę do dekoracji na wierzch) oraz miód – do smaku. 

Podajemy posypaną ulubionymi orzechami/pestkami wraz z kwaśnymi owocami.

Sikory pięknie mi dziś śpiewały na tym leśnym spacerze;) 

#leszczyna #przednówek #zaczęłosię

Jeden komentarz Dodaj własny

  1. Marzynia pisze:

    Ja też byłam dzisiaj na spacerze (jak codziennie zresztą) i widziałam żółte leszczynowe kitki. Widziałam także bazie na iwie – zamarznięte i pokryte lodową glazurą. U nas w górach jeszcze się wstrzymam z ogłaszaniem przedwiośnia 😀 A owsianka – bomba!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s