POSTNA ZUPA CHRZANOWA

Chrzan to produkt wiosenny i kojarzący się jednoznacznie z tym okresem, zwykle wykopywano go jak tylko pokazywały się pierwsze jego listki.
Służył jako przyprawa ale też i jako lek gdyż posiada mnóstwo dobroczynnych właściwości.

Przepis na garnek ok 3l.

  • 700g ziemniaków
  • 4 cm kawałek korzenia chrzanu
  • ok 500ml dobrej jakości zakwasu zrobionego z dowolnego zboża
  • 1 mała marchew
  • 2-3 cebule
  • 200g śmietany kwaśnej 12%
  • liść laurowy i kilka jagód jałowca
  • sól i świeży pieprz
  • 2 łyżki masła

Do podania Jajka i świeży szczypior

Zupa jest na prawdę bardzo prosta ale i pyszna.
Zaczynamy od obrania cebuli, marchwi i ziemniaków.

W garnku rozgrzewamy masło i rumienimy na nim cebulkę posiekaną w kostkę. Kiedy złapię piękny kolor zalewamy ją wodą do połowy garnka.

Wrzucamy liść laurowy i jałowiec.

Marchew kroimy drobno i dorzucamy do cebulki, gotujemy razem ok 20 min aby warzywa zmiękły.
Po tym czasie dodajemy ziemniaki i solimy całość.
Gotujemy do momentu aż ziemniaki delikatnie zaczną się rozpadać.

Kiedy ziemniaki są całkiem miękkie dodajemy zakwas (rekomenduje zrobienie go samemu, te sklepowe się chowają;))

Hartujemy i dodajemy do zupy śmietanę.

Wyłączamy ogień i ścieramy do zupy chrzan, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe;)
Najlepiej smakuje z jajkiem i szczypiorem!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s