
Chrzan to produkt wiosenny i kojarzący się jednoznacznie z tym okresem, zwykle wykopywano go jak tylko pokazywały się pierwsze jego listki.
Służył jako przyprawa ale też i jako lek gdyż posiada mnóstwo dobroczynnych właściwości.
Przepis na garnek ok 3l.
- 700g ziemniaków
- 4 cm kawałek korzenia chrzanu
- ok 500ml dobrej jakości zakwasu zrobionego z dowolnego zboża
- 1 mała marchew
- 2-3 cebule
- 200g śmietany kwaśnej 12%
- liść laurowy i kilka jagód jałowca
- sól i świeży pieprz
- 2 łyżki masła
Do podania Jajka i świeży szczypior
Zupa jest na prawdę bardzo prosta ale i pyszna.
Zaczynamy od obrania cebuli, marchwi i ziemniaków.
W garnku rozgrzewamy masło i rumienimy na nim cebulkę posiekaną w kostkę. Kiedy złapię piękny kolor zalewamy ją wodą do połowy garnka.
Wrzucamy liść laurowy i jałowiec.
Marchew kroimy drobno i dorzucamy do cebulki, gotujemy razem ok 20 min aby warzywa zmiękły.
Po tym czasie dodajemy ziemniaki i solimy całość.
Gotujemy do momentu aż ziemniaki delikatnie zaczną się rozpadać.
Kiedy ziemniaki są całkiem miękkie dodajemy zakwas (rekomenduje zrobienie go samemu, te sklepowe się chowają;))
Hartujemy i dodajemy do zupy śmietanę.
Wyłączamy ogień i ścieramy do zupy chrzan, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe;)
Najlepiej smakuje z jajkiem i szczypiorem!